Skip to main content

Is er en sød frossen mad, der normalt spises som dessert eller snack. Is er typisk lavet af mælk eller fløde og er smagt til med sukker eller et alternativt sødemiddel. Ud over sukker kan det også have andre ingredienser såsom krydderier, frugter og grøntsager. Her er en liste over de mest almindelige smagsvarianter. Læs videre for mere information. For at finde ud af, hvilke smagsvarianter der er bedst for dig, start din søgning her.

Ingredienser

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad der går ud på at lave is, er du ikke alene. Desserten er en populær sødet, frossen godbid og kan være alt fra vanilje til jordbær! Fløde eller mælk er brugt i grundopskriften, og smages typisk til med et sødemiddel. Dette sødemiddel kan enten være sukker eller et alternativ, såsom stevia. Det kan også have andre ingredienser, såsom frugt eller krydderier.

Fremstillingsmetode

Is fremstilles ved at fryse en blanding af mejeriprodukter og ikke-mejeriprodukter. Førstnævnte kan udgøre hovedkilden til fedt og mælke-faststoffer-ikke-fedt, mens sidstnævnte er sammensat af sødemidler, stabilisatorer og frugter samt monoglycerider af fedtsyrer. Metoden til fremstilling af is varierer afhængigt af typen af ​​is, dens ingrediensforhold og den ønskede smag og tekstur.

Smag

Smagen af ​​is er varieret og unik. Typisk fremstillet af mejeriprodukter kan is indeholde en række ingredienser, herunder frugter, nødder og chokolade. Sukker, mælk og fløde er hovedingredienserne i is, selvom nogle smagsstoffer også kan indeholde kunstige ingredienser. For at gøre denne artikel mere komplet, bedes du tilføje citater for relevante kilder. Smag af is kan være kontroversiel og have utilsigtede konsekvenser.

Sundhedsrisici

På trods af det faktum, at is er en af ​​USAs yndlingsgodbidder, er en overraskende procentdel af isforbrugere ikke klar over, at de indtager nogle sundhedsrisici. Til at begynde med er is fyldt med mejeriprodukter, som er forbundet med kræft hos små børn. Dette gælder især for afroamerikanske børn, som har tendens til at indtage flere mejeriprodukter end kaukasiere. Disse ingredienser bidrager også til de høje forekomster af hyperaktivitet og adfærdsproblemer.

Oprindelse

Oprindelsen af ​​is er stort set ukendt, men de har fascinerende myter og legender. Is menes at have sin oprindelse i det gamle Kina i T’ang-perioden. Det siges, at kong Salomon, der regerede over landet, foretrak isvand i høstsæsonen. Det siges også, at kong T’ang af Shang holdt 94 “ismænd” ved hånden hele tiden, og bragte sne ned og opbevarede den i gruber dækket med halm. Under Romerriget blev is høstet fra nærliggende bjerge og afkølet i gruber lavet af halm.